kiezbäcker.berlin
- Echtes Brot
Brötchen sind das „täglich Brot“ eines Bäckers…
Natürlich verwende ich hierfür keine Fertigmehlmischungen u.ä. Sondern alles wird in Handarbeit mit den notwendigen Stehzeiten und „echten“ Zutaten hergestellt. Ob Kaisersemmeln, Schrippen, Körnerspitz, Schusterjungen, Rosinenbrötchen, Milchbrötchen, Croissants, Kartoffelbrötchen, Schichtbrötchen oder Roggenkruste: sie alle warten darauf, dein Frühstück, Mittag, Pausenbrot oder Abendbrot zu verschönern.
Brotchen (German Rolls)
Recipe by L. Duch
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Brotchen (German Rolls)
SERVES:
UNITS:
Ingredients Nutrition
- 2 1 ⁄2-3 cups flour
- 2 1 ⁄2 teaspoons dry active yeast
- 1 teaspoon sugar
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon oil
- 1 cup warm water
- 1 egg white
Directions
- Preheat oven to 450°F.
- Pour 2 1/2 cups flour into a large bowl and form a well in the center.
- In a separate container, mix yeast, sugar, and two tablespoons water (water comes from the 1 cup above).
- Pour yeast mixture into the well but do not mix with the flour at this time.
- Cover bowl with a cloth and set it in a warm place for 15 minutes to rise.
- Add remaining water and oil and beat until mixed. Add SALT.
- Turn dough out onto counter and knead until smooth. Adding remaining 1/2 cup flour as needed.
- Put dough in bowl, cover and let rise until double in size. (about 30-40 minutes).
- Punch down and divide dough into 12 parts.
- Shape into oval rolls and place 3" apart on greased and floured cookie sheet.
- Cover and let rise until double in size.
- Beat egg white and 1 tsp water with a fork until frothy and brush onto rolls.
- Bake for 15-20 minutes or until golden brown.
- The time is an estimate, depending on how fast your dough rises.
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Nutrition Info
Serving Size: 1 (50 g)
Servings Per Recipe: 12
Amt. Per Serving % Daily Value Calories 103.6 Calories from Fat 6 6% Total Fat 0.7 g 1% Saturated Fat 0.1 g 0% Cholesterol 0 mg 0% Sodium 199.9 mg 8% Total Carbohydrate 20.6 g 6% Dietary Fiber 0.9 g 3% Sugars 0.4 g 1% Protein 3.3 g 6%
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Directions
- Preheat oven to 450°F.
- Pour 2 1/2 cups flour into a large bowl and form a well in the center.
- In a separate container, mix yeast, sugar, and two tablespoons water (water comes from the 1 cup above).
- Pour yeast mixture into the well but do not mix with the flour at this time.
- Cover bowl with a cloth and set it in a warm place for 15 minutes to rise.
- Add remaining water and oil and beat until mixed. Add SALT.
- Turn dough out onto counter and knead until smooth. Adding remaining 1/2 cup flour as needed.
- Put dough in bowl, cover and let rise until double in size. (about 30-40 minutes).
- Punch down and divide dough into 12 parts.
- Shape into oval rolls and place 3" apart on greased and floured cookie sheet.
- Cover and let rise until double in size.
- Beat egg white and 1 tsp water with a fork until frothy and brush onto rolls.
- Bake for 15-20 minutes or until golden brown.
- The time is an estimate, depending on how fast your dough rises.
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Serving Size: 1 (50 g)
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Amt. Per Serving % Daily Value Calories 103.6 Calories from Fat 6 6% Total Fat 0.7 g 1% Saturated Fat 0.1 g 0% Cholesterol 0 mg 0% Sodium 199.9 mg 8% Total Carbohydrate 20.6 g 6% Dietary Fiber 0.9 g 3% Sugars 0.4 g 1% Protein 3.3 g 6%
Brötchen
Was gibt es an einem Sonntagmorgen Schöneres als ein leckeres Frühstück? Wer keinen Sonntagsbäcker um die Ecke hat, muss mit den Brötchen von der Tankstelle oder mit Tiefkühlbrötchen Vorlieb nehmen. Diese Brötchen hier werden …
… schon am Abend vorbereitet und am nächsten Morgen nur noch gebacken. Der Hefeteig geht über Nacht im Kühlschrank. So muss man nicht auf die Temperatur achten und darauf, dass der Teig keinen Zug bekommt. Am nächsten Morgen nur noch formen, backen und genießen. Am besten einfach mit gesalzener Butter oder mit Butter und selbstgemachter Marmelade.
Die Brötchen, die übrig bleiben, kommen frisch gebacken in die Tiefkühltruhe und schon gibt’s am nächsten Sonntag wieder selbstgebackene Frühstücksbrötchen. Das Rezept habe ich in der Juni Ausgabe von Sweet Paul entdeckt und bin begeistert, endlich ein Rezept gefunden zu haben, das auch für Langschläfer geeignet ist.
Rezept Klassische Brötchen für 10 Stück
340 ml Wasser, lauwarm
20 g (1 halber Würfel) Hefe
500 g Weizenmehl
Mehl mit Zucker und Salz mischen. Die Hefe in Wasser in einer großen Rührschüssel auflösen. Die Mehlmischung dazugeben und mit dem Holzlöffel kurz verrühren. In der Küchenmaschine kneten bis sich der Teig vom Rand der Schüssel löst. Den Teig zu einer Kugel formen und in die Schüssel zurückgeben. Zudecken und über Nacht im Kühlschrank gehen lassen.
Am nächsten Morgen den Backofen auf 220°C vorheizen und ein Backblech mit Backpapier belegen. Den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche zu 10 Brötchen formen und in der mittleren Einschubleiste ca. 20 Minuten backen. Aus dem Ofen nehmen und kurz auf einem Kuchengitter abkühlen lassen.
Sunday Breakfast Rolls
On Sundays most of the bakeries in Germany are closed. These easy to make breakfast rolls are crunchy outside and soft inside. Enjoy with salted butter or with butter and homemade jam.
Sunday breakfast rolls for 10 rolls
340 ml (11.5 fl.oz.) water
20 g (0.7 oz.) active yeast
500 g (17.6 oz.) wheat flour
1 ½ teaspoon salt
1 pinch of sugar
Combine the wheat flour, sugar and salt, set aside. In the bowl of the kitchen machine dissolve the yeast in lukewarm water. Add the flour mixture and knead with the paddle attachment on low speed until smooth and elastic. Shape into a ball and return into the bowl. Cover and let rise in the fridge overnight.
On the next morning preheat the oven to 220°C/430°F and line a baking sheet with parchment paper. Divide the dough into 10 rolls on a lightly floured board and place on the prepared baking sheet. Bake on the middle rack for about 20 minutes or until golden brown. Remove from the oven to a wire rack to cool.
Currywurst and Beyond: Classic Berlin Eats and Where to Find Them
by Giulia Pines
Currywurst is a must-eat meal in Berlin, but it’s only the start of the city’s tastiest grub. (Photo: Getty Images)
Many of Berlin’s best new restaurants skew international, but the city’s home-grown delicacies still fuel most of the population: low-budget, tasty, snacks-as-meals that cost only a few Euros but keep you going for hours.
They’re also easy to incorporate into a day of sightseeing, since trying one, two or a few of them doesn’t have to eat into your wallet or your schedule.
When you’re out and about in Berlin and feel ein bisschen Hunger coming on, give these favorites a try.
Currywurst
If you’re thinking, “Isn’t this just a hot dog?” you’re wrong. Berliners know their currywurst the way New Yorkers know their bagels, and the sausages to hold out for are the ones that aren’t just slathered in a generous helping of ketchup and doused with curry powder, but in fact sport a curry flavor that goes far beyond skin deep.
Where you’ll be when hunger strikes: Browsing vintage finds at the Mauerpark flea market around the corner.
Döner Kebab
Take a lightly toasted flatbread pocket and stuff it with succulent meat sliced from a spit, salads, pickled veggies and a tantalizing array of sauces (garlic and chili sauce are musts) to get a meal-on-the-go that checks practically every box on the nutrition pyramid.
It might even be mom-approved if it didn’t have so much grease in it. It tastes best after midnight and a few drinks or rounds on the dance floor.
Where you’ll be when hunger strikes: Strolling the picturesque Landwehrkanal during the day or coming off a bar crawl on nearby Weserstrasse at night.
Königsberger Klopse
These fluffy blobs of goodness fall somewhere in between meatball and dumpling. A traditional Prussian delicacy, they’re classically made from a mixture of veal and calf’s liver, though recent versions also use ground beef and pork. Just make ’em gigantic and douse ’em with a creamy, savory sauce and a sprinkling of capers. This is working-man’s food, and a plate of these will either give you energy for the rest of the day or send you straight to sleep.
Where you’ll be when hunger strikes: Wandering the stylish boutiques and home-design stores around Savignyplatz.
Mettbrötchen
You may flee in horror when you hear what this is, but Berliners have been devouring it for decades. If you spot what looks like an open-faced sandwich topped with steak tartare, you’ve actually found this far more elusive animal: half a roll, or what Berliners call a Brötchen, topped with raw ground pork and sliced onion.
It’ll hit the umami spot, it’ll make you feel like a superhero, and you’ll live through it … promise.
Where you’ll be when hunger strikes: Strolling the Spree River.
Kartoffeln mit Quark
This dish may seem a bit simple, but done right, potatoes with quark (a creamy, white, strained cheese with the consistency of Greek yogurt) are scrumptious. You’re more likely to eat these at home in Germany than to find them at a restaurant, but either way they’re endlessly customizable.
Germans like to add chopped herbs, olive oil and omega-3-rich flaxseed oil and plenty of salts and spices. It’s healthy comfort food for the laziest eaters.
Where you’ll be when hunger strikes: Magnificent Charlottenburg Palace and its surrounding park.
Sure, hummus is not the first thing you think of when you think of Berlin, but it’s a favorite in thriving international ‘hoods. Neukölln’s busy boulevard Sonnenallee is the spot for lovers of musabaha (hummus topped with whole chickpeas), foul (fava-bean paste with garlic, lemon and spices) and fatteh (crispy pita chips in a yogurt sauce).
Area eateries showcase the best of Middle Eastern cuisine, helmed by Lebanese, Palestinian and Syrian chefs.
Where you’ll be when hunger strikes: Exploring the old houses and cobblestone streets of Rixdorf, a historic Bohemian village nearby.
Where to Stay:
Wannabe Baristas Learn to Pour the Perfect Cuppa at Berlin’s Distrikt Coffee
footer about
Marriott TRAVELER brings the world’s greatest destinations to life through compelling storytelling, enlisting locals to share what makes their cities special, from culinary to culture, while introducing unique personalities and experiences that give a place its voice and reasons worth a visit.
Buffet
Unsere Buffet's
Die Navigation auf der rechten Seite wird Ihnen einen kleinen Einblick in unsere Buffetauswahl geben.
Sie können selbstverständlich jedes Buffet nach Ihrem Belieben verändern, Ihren Wünschen sind hier keine Grenzen gesetzt.
Neben erfahrenem KГјchen- und Servicepersonal stellen wir Ihnen auch gerne Blumendekoration, StГјhle, Tische, Partyzelte zur VerfГјgung.
Gerne beraten wir Sie individuell
und unterbreiten Ihnen ein saisonales Angebot!
Brötchenlieferdienst
Belegte Brötchen
Brötchenlieferdienst
Herzlich Willkommen beim Berliner Catering Betrieb
Wir liefern Ihnen belegte Brötchen, Canapés, Fingerfood & Co. in Berlin und Umland.
Konferenzservice - Pausenversorgung - Messecatering - Bankettservice - Lunchpakete - Wiederverkäuferservice - Eventcatering - Firmenfeiern
Halbe belegte Brötchen mit Butter, Salat und Garnitur.
halbe belegte Brötchen mit Frischkäse Kräuter oder Frischkäse natur.
halbe belegte Brötchen mit Gouda, Emmentaler, Nutella, gekochtem Ei, Rührei oder Kalbsleberwurst
halbe belegte Brötchen mit Kochschinken, Thunfisch, Matjesfilet oder Frikadelle.
halbe belegte Brötchen mit italienischer Salami, Putenbrust oder Lachsschinken.
halbe belegte Brötchen mit Leerdammer, Schwarzwälder Schinken, Roastbeef oder Räucherlachs
Ab einer Bestellung von 40,00 € netto liefern wir in folgende Bezirke frei Haus:
Mitte, Charlottenburg-Wilmersdorf, Tempelhof-Schöneberg, Friedrichshain-Kreuzberg, Neukölln.
Bestellformular ausdrucken, ausfüllen und per Fax oder Email senden
Alle auf dieser Seite angebotenen Waren und Leistungen werden eigenverantwortlich im Namen und auf Rechnung folgender Firma erbracht:
Bpuls Events & Catering GmbH
Geschäftsführer: Hüseyin Bozkurt
Semmelweisstr. 18, 12524 Berlin
Amtsgericht Charlottenburg - HRB 116713 B - UID DE 262925429
Besuchen Sie auch die Internetseiten unseres Partnerbetriebes in Hannover mit den Schwerpunkten : Messecatering und Partyservice oder suchen Sie Fullservice Catering in Hannover ?
Eine Suppe in Berlin dazu? schauen Sie doch mal unter Suppen Berlin
Berlin ist Bundeshauptstadt und Regierungssitz der Bundesrepublik Deutschland. Als Stadtstaat ist Berlin ein eigenständiges Land. Berlin ist mit 3,4 Millionen Einwohnern die bevölkerungsreichste und flächengrößte Stadt Deutschlands und nach Einwohnern die zweitgrößte Stadt der Europäischen Union. Berlin ist ein bedeutendes Zentrum der Politik, Medien, Kultur und Wissenschaft in Europa. Die Metropole ist ein wichtiger Verkehrsknotenpunkt und eine der meistbesuchten Städte des Kontinents. Herausragende Institutionen wie die Universitäten, Forschungseinrichtungen, Theater und Museen genießen internationale Anerkennung.
Hot Dog Brötchen / Buns
Nicht nur Hamburger Brötchen aus dem Supermarkt lassen einiges zu wünschen übrig, auch Hot Dog Brötchen beziehungsweise Hot Dog Buns sind oft nicht für richtige Hot Dogs zu gebrauchen. Das Problem ist: die Brötchen sind meistens zu klein, zu trocken und zu brüchig. Das Hot Dog Würstchen steht über die Enden des Industriebuns hinaus, was es nach traditionellem Rezept nicht tun sollte. Zusätzlich können die Supermarktbrötchen den saftigen Belag, das Würstchen und die Soßen oft gar nicht tragen können und fallen einfach in den Händen einfach zusammen. Als Burger und Hot Dog Fans haben wir uns deshalb entschlossen, eigene Rezepte für Hot Dog Brötchen zu entwickeln, die unseren eigenen wie deinen Ansprüchen gerecht werden. Unsere Hot Dog Buns haben nicht nur eine ideale Konsistenz, die viel leckeren Belag aushält. Durch unsere Auswahl bester Zutaten und gleichzeitigem Verzicht auf jegliche Konservierungsstoffe schmecken unsere Brötchen einfach besser, frischer und sind gesünder.
Derzeit machen wir noch Testbackungen unserer Hot Dog Brötchen. Diese werden werden demnächst erhältlich sein.
Nicht nur Hamburger Brötchen aus dem Supermarkt lassen einiges zu wünschen übrig, auch Hot Dog Brötchen beziehungsweise Hot Dog Buns sind oft nicht für richtige Hot Dogs zu gebrauchen. Das Problem ist: die Brötchen sind meistens zu klein, zu trocken und zu brüchig. Das Hot Dog Würstchen steht über die Enden des Industriebuns hinaus, was es nach traditionellem Rezept nicht tun sollte. Zusätzlich können die Supermarktbrötchen den saftigen Belag, das Würstchen und die Soßen oft gar nicht tragen können und fallen einfach in den Händen einfach zusammen. Als Burger und Hot Dog Fans haben wir uns deshalb entschlossen, eigene Rezepte für Hot Dog Brötchen zu entwickeln, die unseren eigenen wie deinen Ansprüchen gerecht werden. Unsere Hot Dog Buns haben nicht nur eine ideale Konsistenz, die viel leckeren Belag aushält. Durch unsere Auswahl bester Zutaten und gleichzeitigem Verzicht auf jegliche Konservierungsstoffe schmecken unsere Brötchen einfach besser, frischer und sind gesünder.
Derzeit machen wir noch Testbackungen unserer Hot Dog Brötchen. Diese werden werden demnächst erhältlich sein.
Was ein gutes Hot Dog Brötchen können muss…
Die Art und Weise der Zubereitung und des Verzehrs eines Hot Dogs bergen andere Anforderungen an das Brötchen, als das etwa beim Hamburger der Fall ist. Meistens werden Hot Dogs mit saftigeren Zutaten belegt als ein Burger. Es finden sich einige Rezepte mit verschiedenen Relishs, Sauerkraut oder sogar Chili con Carne. Das verlangt dem Brötchen alles ab: denn einerseits muss es eine sehr softe und fluffige Struktur haben, damit der saftige Belag und zusätzliche Saucen aufgenommen werden können und andererseits muss es das Gewicht des Belags aushalten ohne zu zerbröseln. Die Supermarktbrötchen beispielweise zerfallen schon, bevor sie auch nur in die Nähe deines Mundes gekommen sind. Da ist bei aller Liebe zu Hot Dogs der Frust vorprogrammiert. Wir haben deshalb verschiedene Rezepte ausprobiert und optimiert, um das ideale Hot Dog Brötchen für dich zu kreieren. Selbstverständlich unter ganz alltäglichen Voraussetzungen, denn wir lieben nun Mal Hot Dogs.
…und was unsere Hot Dog Buns können!
Unsere Hot Dog Buns gibt es in zwei Ausführungen: dem klassischen Weizen Bun und dem Brioche Bun. Das klassische Hot Dog Brötchen aus Weizen überzeugt alle, die einen dezenten Brotgeschmack möchten und den Hauptfokus auf die verschiedenen Beläge setzen möchten. Das Classic Hot Dog Bun hält alles zusammen, was zusammen gehört und saugt Saucen und Fett perfekt auf. So wird der Hot Dog nicht nur kulinarisch ein Erfolg, sondern bleibt auch optisch zum Anbeißen. Eine süßlichere Nuance verleiht dem Hot Dog unser Brioche Bun. Das Rezept ist an das klassische französische Frühstücksbrötchen angelehnt. Den Gaumen hierzulande wird es geschmacklich an ein Milchbrötchen oder einen neutraleren Hefezopf erinnern. Es enthält übrigens auch mehr Ei als das Classic Bun, was viele Leute mit einem volleren Geschmack in Verbindung bringen. Ideal eignet es sich nicht nur als Kontrast zu besonders herzhaften Belägen, sondern auch als Ergänzung für süß-säuerliche Toppings, wie Coleslaw oder Sauerkraut.
Beide Hot Dog Bun Varianten können einfach eingefroren und wieder aufgetaut werden. Als richtiger Hot Dog Fan kannst du die Brötchen auch auf Vorrat kaufen. Idealerweise sind die Hot Dog Buns nach etwa einer Stunde vollständig aufgetaut und zur weiteren Zubereitung bereit. Unser Tipp: Unsere Buns eignen sich auch perfekt als Sandwich Brötchen! Einfach in der Mitte aufschneiden und nach Wunsch belegen. Perfekt zum Beispiel für ein Meatball Sandwich!
Frisch gebacken und geliefert mit der Burger Buns Bakery Qualität!
Egal ob du einfach mal richtige Hot Dogs ausprobieren willst, eine Party für mehrere Gäste veranstaltest oder ein ganzes Catering organisieren musst. Burger Buns Bakery verspricht dir frische Hot Dog Brötchen, die von Bäckermeistern nach ausgeklügelten Rezepten gebacken werden und noch am selben Tag in den Versand gehen! Wir achten bei unserer Rezeptur nicht nur auf das perfekte Ergebnis, das allen Ansprüchen als Grundlage von Hot Dogs gerecht wird, sondern auch auf die Auswahl von hochwertigen Zutaten und verzichten vollständig auf Chemiekeulen wie Konservierungsstoffe und Aromazusätze. Weil wir selbst gerne Burger und Hot Dogs essen, wissen wir eben, was gute Hot Dog Brötchen ausmacht. Jede unserer Rezepturen wird natürlich von uns selbst getestet, bevor wir sie für dich in den Verkauf nehmen.
Fragen zu uns und unseren Produkten?:
Mo-Fr, 09:00 - 17:00 Uhr
* Alle Preise inkl. gesetzl. Mehrwertsteuer zzgl. Versandkosten und ggf. Nachnahmegebühren, wenn nicht anders beschrieben
Little white treats: in defence of the Berliner Brötchen
Photos by Marta Domínguez
Disconcerted by the Germans’ bread habits, our fussy French food critic went on the prowl for a substitute baguette fix in the German capital and calls for a rehabilitation of the good old breakfast roll.
It might be congenital, something to do with the shape and texture of our intestines, but we French eat lots of white bread and pastries (from croissants to brioche) – and we don’t feel ‘weird in the stomach’, constipated or mineral-deprived, as my American friends like to say. Which reminds me of an anecdote reported by Henry Miller: he and fellow US literary exiles in 1930s Paris would regularly converge upon La Rotonde for a ‘cathartic’ breakfast. Subjected to a morning diet of croissant or baguette, their bowels wouldn’t budge unless they ate a bowl of porridge and the prestigious Montparnasse brasserie was the only place they could get it. In Paris, times have changed, but foreign bowels are still clogged. Just two months ago a German friend freshly back from Paris explained how “miserable” he had felt eating so much white bread.
Germans don’t like white bread. They eat 80 kilos of bread a year, but white wheat accounts for a paltry 5.7 percent of total consumption. No Berliner would consider eating their Abendbrot (dinner picnic of cheese and Wurst) with Weißbrot. The natives clearly favour super-dense loaves – the most popular being the wheat and rye Mischbrot (31.4 percent), followed by multigrain/seed (14.7 percent) whole wheat (11.4 percent) and rye (5.3 percent). For a French person, this can be a serious problem.
To start, let’s be clear: there are no good baguettes or croissants to speak of in Berlin, not even at Galeries Lafayette*. Ciabatta (Italians are our brothers-in-arms in the white vs. dark flour battle) is often a good ersatz, but it contains olive oil and lacks crunch. At the Biomarkt, virtually every white bread contains sugar and either oil or butter – which does make one’s stomach feel komisch. Luckily, there’s the Berliner Brötchen (breakfast roll), or Schrippe in local parlance, often too cheap and popular to get noticed by bread snobs. But these minimalist white treats – flour, water, yeast salt, and nothing else! – deserve reconsideration.
Too bad Germans like their bread cheap. They mostly buy it in supermarkets and Backshops churning out 10-cent rolls replete with chemical additives (all falling under the broad category of Backmittel or flour enhancers). In Berlin only 10 percent of bread is made from scratch on the spot. The rest is par-baked and frozen (sometimes abroad) before being shipped to around 2000 bakeries in town, who dub them ‘housebaked’ – meaning the oven is there, but not the baker. The result: spongy, rubbery, generic-tasting rolls, inedible unless they’re still warm.
Looking for a real bakery? Watch for the Goldene Brezel certificate, handed out by the association of master bakers (Bäcker-Innung, headed by Hans-Joachim Blauert of Bäcker Walf – see below) to qualified traditional breadmakers. Strangely, the majority of Berlin’s approximately 55 Goldene Brezel bakeries are located either in Prenzlauer Berg or the far West.
Choosing from the several local bakeries that make bread from scratch, Françoise sampled the simplest, cheapest Brötchen on offer. Here are a real white bread connoisseur’s findings.
Opened last year, this sleek Mitte success story boasts a selection of splendid sourdough and wholemeal loaves (also sold by the kilo), ‘baguette’ breads and a range of breakfast rolls with outlandish names: no Schrippen here, but Wecken (the roll guilty of triggering the jingoistic outrage of one prominent Berlin MP tired of buying Brötchen with ‘foreign’ Swabian names in his home city) and “Le Petit(s)”. It is all certified organic and made on the spot, with the bakers on display through a huge window for everyone to gawk and marvel at. Of course this is no traditional Berlin bakery – the concept was imported from Frankfurt. And yet the bread is as local as the owner himself (a born and bred Berliner) and pretty damn tasty at that. Gentrification has its pluses. The “Einfaches” (€0.30) is a “simple” little roll with a very unique shiny, slightly chewy skin resembling that of a bagel and a dense, moist and springy interior – partly because the dough is left longer to rise, roughly 10 hours. Also available with poppy and sesame seeds (€0.40).
Alte Schönhauser Str. 4, Mitte, U-Bhf Rosa-Luxemburg-Platz, Mon-Fri 7:30-20, Sat 8-20, Sun 8-18
Berlin’s oldest bakery would hardly be noticeable if it weren’t for the queues of loyal customers (longest on Saturdays!). Packed to the rafters with breads, rolls and sweet treats, the narrow shop was opened in 1906 by Gustav Siebert, Lars’ great-great-grandfather, and prides itself in taking the time a master needs to make good bread – up to one full day for the dough to rise – which explains why they’re closed Sunday and Monday.
The Schrippe (€0.25) here is a deliciously chewy oval-shaped roll, with a dense, supple dough – it has a very good, well balanced taste and texture, definitely worth the wait!
Schönfließer Str. 12, Prenzlauer Berg, U-Bhf Schönhauser Allee/S-Bhf Bornholmer Str., Tue-Fri 6:15-18:30, Sat 6:15-12:30
Unimpressed with the quality of bread in Berlin, Austrian-born celebrity chef Sarah Wiener decided to open up her own bakery. Supervised by head baker Helmut Gragger – whom she imported from Vienna along with the recipes – the cute Mitte bakery offers organic loaves and rolls made by hand and baked in a stone wood-fired oven. Assiduously frequented by tourists and local gentry who leave a tip(!) upon picking up their order.
The KaiserSemmel (€0.70) is a posh rustic-style roll with a sturdy crust and a slightly sweet buttery flavour – tasty but the butter should be on the bread, not in it!
Tucholskystr. 31, Mitte, S-Bhf Oranienburger Str., Mon-Fri 7-19, Sat: 8-16
Opened in 1935 on Falkplatz and owned by Stefan Kädtler’s family for three generations, this is one of the few historical Berlin bakeries that specialises in kosher breads and baked goods (the price tags have a little menorah!) including an unusual bagel with a bread-like rye texture and a very aromatic sesame taste. The ultimate Berlin bagel with no (US) foreign influence?
The Schrippe (€0.25) has an appropriately chewy texture under a slightly crunchy crust – but it could use more salt and they put margerine in it (a no-no!).
Danziger Str. 135, Prenzlauer Berg, S-Bhf Greifswalder Str., Mon-Fri 6-18:30, Sat 7-12
Opened by Getrud and Ernst Balzer in 1926 and boasting a reputation dating back to East German times, Bäckerei Balzer offers customers a GDR experience with furniture and equipment oozing retro charm and extremely popular Streuselschnecken. Too bad daughter Traudel (who studied at the Sorbonne and at 80 still runs the business) doesn’t have a baker who retained the savoir-faire of the old master!
The Schrippe (€0.30) is airy, with a suspiciously brittle crust – was it frozen? We also tried the Semmel: same verdict!
Sophienstr. 30, Mitte, U-Bhf Weinmeister Str., Mon-Fri: 6-18, Sat 6-12:30
On the southwestern edge of Berlin, Bäcker Walf is large and rather generic-looking, but don’t let that fool you – the bread’s some of the best in town. The long counter is replete with pastries and rows of baskets bursting with endless breads and rolls.
The Schrippe (€0.30) has a light crispy crust, but it’s the Siamese Französisches Landbrötchen (€0.60) that wins the medal: great crust, chewy and deliciously springy texture. It’s the perfect breakfast treat!
Lankwitzer Str. 2-3, Lichterfelde, S-Bhf Lichterfelde Ost; also Bleibtreustr. 28-39, Charlottenburg. Mon-Fri 6-18:30, Sat 6:30-14:00, Sun 7-16
*. and we found Berlin’s best baguette!
The German-wide gourmet deli chain that exudes rustic chic (it is run by the high-end houseware retailer Manufactum), is home to Berlin’s ultimate baguette. The “flute” (€2.70) has the perfect texture – an ultra crunchy crust, with two dark crispy ends so appetizing they never make it home, and a soft, chewy middle riddled with irregular holes. The breads are kneaded and baked on the spot behind a glass wall at the entrance of the shop. Piping hot batches of baguettes come out of the oven at regular intervals (check the board!).
Hardenbergstr. 4, Charlottenburg, U-Bhf Ernst-Reuter- Platz, Mon-Fri 10-20, Sat 10-18
Additional research by Felipe Valencia.
Comments (2)
Thanks for the treasure hunt!
It's a shame that Germany that once was famous for it's bread baking culture has neglected just that. Now and then I bake my own bread rolls and breads since there is no real bakery left where I live (at the outskirts of Berlin).
Peggy Schatz more than 4 years ago
Le Bretagne
I meant to post this when I read the original article, but forgot.
BROT&BRÖTCHEN
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